Marketing and Communication Solutions addressing +100 Business & Professional Communities

Simpozionul de Studii Clinice Synevo, ajuns anul acesta la cea de-a X-a ediţie, a adus ultimele noutăţi specialiştilor în cercetare clinică pentru domeniile farmaceutic şi de biotehnologie medicală. La acest eveniment cu participare internațională au fost prezenți specialiști din studiile clinice, specialiști de laborator, monitori din companii de cercetare clinica (CRO  – Clinical Research Organizations), dar și din alte specializări.

Dr. Cristina Florescu Moraid, MSc, EuSpLM, MRQA – Director Regional Romania, Moldova, Bulgaria & Serbia, Synevo Central Lab, susține că longevitatea evenimentului arată nevoia acestor specialiști de a se întâlni, de a se informa asupra ultimelor descoperiri în domeniul studiilor clinice, a ultimelor reglementări legislative, dar și referitor la cerințele de ultimă oră ale industriei farma în conducerea unui studiu clinic sau alegerea unei țări sau alteia în recrutarea pacienților: “Este foarte adevărat că nivelul științific al dezbaterilor a crescut de la un an la altul, anul acesta atingând apogeul. Putem spune că toți cei prezenți au găsit răspunsuri pentru zona lor de interes într-una din secțiunile evenimentului: ‘investigator’ – anul acesta dedicată oncologiei, ‘CRO & sponsor farma’, ‘laborator’ și ‘regulatory’ pentru reglementări și legislație”.

În ceea ce privește punctele cele mai importante de pe agenda evenimentului în acest an, Dr. Cristina Florescu Moraid menționează că, deși întreaga agendă a fost structurată pe subiecte de mare interes pentru fiecare categorie de participanți, în primul rând accentul a fost pus pe oncologie, căreia anul acesta i-a fost dedicată secțiunea Investigator. Din această secțiune, foarte incitante pentru audiență, generând întrebări și discuții, au fost „Valoarea datelor în oncologie” – lucrare prezentată de dr. Marius Geantă, „Managementul cancerului de prostată metastazat în era oncologiei de precizie” – a prof. dr. Orlin Savov din Germania și subiectul „ADN liber circulant ca instrument de diagnostic”, prezentat de prof. dr. Michael Oellerich, tot din Germania. Pentru cei interesați, rezumatele tuturor lucrărilor și scurte cv-uri ale speakerilor se pot găsi pe site-ul www.synevoclinicalresearch.com.

  

 

“Al doilea moment foarte important ce merită menționat a fost organizarea unui panel liber de discuții cu reprezentanți ai Agențiilor de Medicamente și Comisiilor de Etică din România, Turcia, Ucraina, Moldova, Serbia, Bulgaria și Ungaria, având ca temă procesul de aprobare a studiilor clinice în Europa. Ne-am dorit ca prin această discuție liberă să luăm pulsul acestui proces, să vedem care sunt punctele tari și slabe în aprobarea studiilor clinice în fiecare dintre aceste țări, deoarece după cum bine știm, în România aprobarea studiilor clinice este problematică, iar în ultimii ani a generat o scădere considerabilă a numărului de studii ce înrolează pacienți, descurajând orice sponsor farma să ia în considerare țara noastră între țările din care își recrutează pacienții. În acest fel, în primul rând pacientul român a fost cel care a suferit și nu a mai avut acces la medicație inovatoare, de ultimă oră”, afirmă Directorul Regional Synevo Central Lab.

 

Ce potenţial au studiile clinice esenţiale în România?

Este o condiție sine qua non participarea la studii clinice a specialiștilor noștri, nemaivorbind de beneficiul direct adus pacientului, care are acces în acest fel la medicație de ultimă generație. În afară de aceasta, nu putem ignora aportul științific adus echipelor de studii clinice, care de la studiu la studiu au câte ceva nou de învățat, începând cu molecula nouă propusă și terminând cu partea administrativă de organizare a echipei, conform unor cerințe riguroase impuse de protocolul de studiu. Dar nu putem să nu menționăm beneficiul financiar pe care studiile clinice îl aduc statului român, sub forma unor sume substanțiale de milioane de euro care ajung ca taxe în bugetul de stat”, declară Dr. Cristina Florescu Moraid.

Potrivit acesteia, Synevo Central Lab, care reprezintă divizia de cercetare a Grupului de Companii suedez Medicover, a fost creat special pentru a oferi suport ca partener egal al echipei de studii clinice companiilor farma care aduc aceste proiecte de cercetare pe piața medicală. “Partener egal se referă la faptul că avem aceeași importanță în echipa de studii clinice ca și investigatorii, monitorii, echipa de imagistică, statisticienii, etc. Aceasta înseamnă că suntem o echipa multinațională de oameni dedicați cercetării medicale, ce lucrează împreună cu monitorii, investigatorii, tehnicienii din laborator, etc. pentru a îndeplini rigorile impuse de protocolul de studiu și pentru a oferi pacientului de studii clinice (pacient diferit față de cel obișnuit) testarea parametrilor lui de laborator în cel mai scurt timp. Acest fapt va influența decizia investigatorului de a  administra sau nu medicația de studiu pe de o parte, dar și menținerea pacientului în studiul în curs. Pacienții de studii clinice sunt speciali și întreaga comunitate medicală, și nu numai, ar trebui să le mulțumească continuu pentru că au acceptat să fie subiecții unor cercetări ale căror rezultate sunt folosite ulterior pentru populația generală”.

 

Synevo Central Lab devine Medicover Integrated Clinical Service

Dr. Cristina Florescu Moraid afirmă că planurile de viitor pentru divizia de studii clinice Synevo Central Lab sunt ambițioase și țin de dezvoltarea acestui business în studii clinice, nu numai prin testarea de laborator sau servicii de laborator central, dar și prin adăugarea unor noi activități: “Pe termen scurt avem în plan rebrandingul companiei noastre, Synevo Central Lab devenind în scurt timp Medicover Integrated Clinical Service, ca business unit și parte integrantă a Medicover Diagnostic Services, azi încă recunoscut în România sub numele de Synevo. Vorbim astfel despre un portofoliu mai amplu de activități care ies din sfera strictă a serviciilor de laborator și care sunt organizate pe patru piloni: testarea de laborator a pacienților de studii clinice, biobanca (stocare de probe biologice pentru folosirea acestora în scop de cercetare), crearea unei rețele de medici investigatori și noi centre de recrutare a pacienților împreună cu colegii din clinicile și spitalele Medicover, analiza și managementul datelor ce va oferi suport direct sponsorilor farma”.

Pe termen lung, planurile companiei țin de dezvoltarea la nivel european a acestui business, de implicarea în medicina personalizată și în „companion diagnostic”, pentru a determina agentul therapeutic corect și eficient fiecărui tip de pacient și patologiei lui. După cum spune Dr. Cristina Florescu Moraid, “știm cu toții că medicina trebuie să trateze pacienți, și nu boli”.

“În plus, în mod special pentru România și țările din jur, vom continua proiectele de educație medicală în studii clinice dezvoltate la nivelul tuturor categoriilor de specialiști implicați în aceste proiecte (medici, asistenți, biologi, biochimiști și nu numai). Mi-ar plăcea foarte mult să dezvoltăm un proiect de educație medicală în studiile clinice pentru studenții la medicină în ani mari ( V sau VI), unde să le putem explica ce sunt studiile clinice, cum se lucrează în aceste echipe de cercetare, care sunt responsabilitățile fiecărui actor, pentru că este foarte posibil ca unii dintre ei să ajungă să lucreze în acest domeniu într-un viitor apropiat. Și este foarte bine să ai un bagaj de cunoștințe în acest sens. Dar să nu uităm că la capitolul educație avem multe de făcut și pentru pacienți, pentru că aceștia trebuie să fie informați pentru a avea o percepție corectă asupra proiectelor de cercetare medicală cărora le pot fi subiecți într-o zi”, conchide Dr. Cristina Florescu Moraid, Directorul Regional Romania, Moldova, Bulgaria & Serbia, Synevo Central Lab.